Przegląd najlepszych odmian ziaren kawy do kawiarni

 
By 17 sierpnia 2021
SHARE :
TAGGED :

Kawa jest jednym z najbardziej znanych i popularnych napojów na świecie. Picie kawy stało się to kulturą, która wciąż ewoluuje. W związku z tym coraz większą popularnością cieszy się zawód baristy, czyli specjalisty od przygotowywania kawy i napojów na bazie kawy. Oto przegląd najlepszych rodzajów kawy ziarnistej.

Co należy wiedzieć przed zakupem kawy w ziarnach

Polacy często kojarzą kawę z cierpką, nieprzyjemną goryczą, którą najlepiej złagodzić mlekiem i cukrem. Jest to gorycz kawy, jeśli jest ona przyrządzona z ciemno palonych ziaren. Ale są pewne niuanse. Ciemne palenie ziaren kawy samo w sobie nie jest złe, wszystko zależy od jakości ziarna. Na przykład, ciemne palenie może zamaskować wady, takie jak pleśń lub inwazje owadów, które nadają napojowi ostry, nieprzyjemny smak, lub ciemne palenie może wzmocnić smak przeciętnego ziarna. Jednak z dobrej jakości ciemno palonej kawy można przyrządzić cudownie cierpki napar, z gorzką ziemistością i posmakiem kakao lub czekolady.

Kwaśna kawa

Innym znanym skojarzeniem jest „kwaśna kawa”. Także tutaj istnieją niuanse. Kwaśność jest ważnym elementem smaku kawy, obok goryczy i słodyczy. Istnieją odmiany o wyraźniejszej kwasowości, ale w żadnym wypadku nie sprawia ona, że napój jest nieprzyjemnie kwaśny. „Kwaśna” może być kawa rozpuszczalna, ale tutaj należy rozumieć, że do produkcji tej kategorii kawy początkowo wysyła się niskiej jakości ziarna kawy o prostym płaskim smaku, lub wadliwe lub niedojrzałe ziarna, które sprawiają, że kawa rozpuszczalna jest właśnie taka nieprzyjemnie „kwaśna”. Pozostaje również pytanie czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa?

Przede wszystkim kawa jest kochana i ceniona za swoją zdolność do pobudzania ciała i umysłu tak szybko, jak to możliwe. Jednak dla smakoszy kawy jeszcze ważniejsze są jej aromat i smak i cały rytuał związany z jej parzeniem.

Kawa ziarnista Arabica

Jeśli więc zależy nam na naprawdę dobrej kawie, a nie tylko gorzkim napoju orzeźwiającym, lepiej wybrać kawy typu „specialty”, czyli wyższej jakości. Kawy specjalne powinny być wyłącznie ziarnami Arabiki uprawianymi na wysokości powyżej 1000 metrów. Powodem jest to, że w tak niesprzyjających warunkach drzewa kawowe aktywnie walczą o przetrwanie, oddając cały swój sok do owoców. Ponadto, jakość kawy arabika 100% można określić na podstawie regionu pochodzenia, gospodarstwa, a nawet czasu zbiorów. Kawy specjalne są zawsze sortowane pod kątem wad i poddawane specjalnej obróbce. Udział tej kategorii wynosi zaledwie 10% wszystkich produkowanych odmian arabica.

Specjalistyczne rodzaje ziaren

Jednak główną różnicą pomiędzy kawą „specialty” a tzw. kawą komercyjną jest bogaty bukiet aromatów i smaków. Chodzi o to, że do produkcji kawy na skalę przemysłową używa się gorszej jakości gatunków i niedojrzałych owoców, a poza tym jest to mieszanka różnych gatunków z całego regionu, a nawet kraju, przez co traci się indywidualność smaku kawy.

Generalnie cała kawa sprzedawana w sklepach jest komercyjna, ale nawet tutaj można znaleźć dobrych producentów kawy, którzy robią dobre produkty. O nich opowiemy w tym rankingu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
THE AUTHOR
RELATED
 
Add Comment

kawa do kawiarni